Op avontuur in Spa!

Na de paasvakantie vertrokken we samen voor een week op bosklassen naar Spa. Daar maakten we veel plezier en leerden we heel wat bij.

Na een vlotte rit kwamen we aan in de school Kin in Aywaille. Daar maakten we kennis met onze pennenvrienden. Ze gaven ons een warm welkom met zang en toneel. Voor het middagmaal haalden de kinderen hun beste woordje Frans naar boven. Nadien kregen we een korte rondleiding door de school. Nog even op de bus en we kwamen aan in het domein in Mambaye. Snel onze valiezen afzetten en daarna het bos in. We maakten een wandeling naar de bronnen van Barisart en Géronstère.

Dinsdag maakten we een lange tocht van 18 kilometer. We wandelden naar een treintje in het centrum van Spa. Tijdens de rit konden we genieten van een prachtig uitzicht. Boven kwamen we aan in de thermen van Spa. Daarna vertrokken we voor een stevige klim richting het kasteel van Franchimont. Het was puffen en blazen, maar zeker de moeite waard. Meester Joan gaf ons een rondleiding door het kasteel een een stukje geschiedenis. Na het bezoek gingen we terug met de trein naar het centrum van Spa. Daar genoten we van een verfrissend drankje op een zonnig terras. 

De volgende dag ging het er wat rustiger aan toe. In de voormiddag was er tijd voor wat avontuur en wiskunde in de natuur. De kinderen werden in twee groepen verdeeld. De ene groep ging eerst naar het klimparcours. Daar overwonnen enkele kinderen zelfs hun hoogtevrees. De andere groep kreeg les wiskunde in het bos. Ze wandelden een hectare, berekenden de hoogte van een boom ... Na de middag maakten we een kompastocht. 's Avonds speelden we nog een bosspel. 

Donderdag vertrokken we al zingen met de bus naar het bosmuseum. De gids gaf ons een rondleiding en we leerden heel wat bij. We zagen er opgezette dieren en we leerden er over nachtdieren en de Hoge Venen. Daarna maakten we een wandeling door het prachtige natuurgebied. We klommen op een toren en genoten van een zeer mooi uitzicht. Na de wandeling door het gebied, trokken we terug het bos in. We wandelden er door tunnels, over beken, onder takken ... Wanneer we aankwamen op het domein, was het tijd om ons klaar te maken voor de fuif. Eerst nog genieten van heerlijke frietjes en een verfrissend ijsje en dan was het zo ver.

Voor onze laatste dag brachten we nog een bezoek aan de grotten van Remouchamps. Hier hadden we opnieuw afgesproken met onze vrienden van de school Kin van Aywaille. We wandelden door de grotten en we voeren op de rivier. Het was een unieke ervaring! Nog even lunchen met onze Waalse vrienden en daarna was het helaas tijd om terug te vertrekken richting Lombardsijde. 

Tijdens de bosklassen hield ik samen met de andere stagiaires een blog bij. Deze kunt u vinden via de volgende link: https://bosklassenstjolo.blogspot.be/